Wat is een goede coach?

Iedereen mag zich coach noemen. Als je op dit moment op zoek bent naar een coach, hoe weet je dan of iemand een goede coach is? Het antwoord is helaas heel simpel: dat weet je niet van te voren. Met een goede voorbereiding kun je wel makkelijker door de bomen het bos  zien. 

Veel verschillende soorten coaching

Coaching komt in vele vormen en onder vele namen zoals businesscoaching, managementcoaching, loopbaancoaching, lifecoaching, persoonlijke coaching enzovoort. Coaches kunnen allerlei verschillende technieken gebruiken in hun praktijk. Zoals een goede keuken en mooie ingrediënten nog niet de kok maakt, is die gekozen methodiek geen maat voor kwaliteit. Als je voorbij de methodes kijkt, kun je in het algemeen onderscheid maken in coachingsvormen naar de volgende categorieën:

 • Coaching op gedrag:
  Is gericht op het aanpassen van je gedrag in specifieke contexten waarin je tegen problemen aanloopt. Je krijgt tips en modellen aangereikt. Een fijn en effectiever alternatief voor deze vorm van coaching is een groepstraining volgen.
 • Coaching op vaardigheid:
  Helpt je vaardigheden eigen te maken die je nodig hebt in verschillende contexten. Ook hier is een goed en soms beter alternatief het volgen van een groepstraining.
 • Coaching op overtuigingen:
  Onderzoekt en verandert de overtuigingen die je in de weg zitten. Overtuigingen helpen of belemmeren het ontwikkelen van vaardigheden en het vertonen van gedrag dat jij nodig hebt om effectief te zijn.
 • Coaching op identiteit:
  Bouwt aan een stevig fundament waardoor je zelfbeeld verandert en meer in overeenstemming is met je werkelijke aard en kwaliteiten
 • Coaching op systeem:
  Onderzoekt hoe je als individu in je ontwikkeling beïnvloedt bent en nog steeds wordt door de systemen waar je onderdeel van bent (geweest) zoals je gezin van herkomst, je vriendenkring en/of je collega’s en de organisatie waar je werkt.
Puzzelen wat een goede coach is

Intake

Voor je een intake met een of meer coaches gaat doen, bedenk dan eerst welke vorm van coaching je graag zou willen ontvangen als je naar het bovenstaande lijstje kijkt. Ook als je nog niet precies weet wat het concrete doel van je coaching gaat zijn, kun je hier vast al iets over zeggen. Voordat je op gesprek gaat, kun vragen of deze coach hier ook aan tegemoet kan komen. Een coach kan nog zo goed zijn maar als zij of hij vanuit een andere categorie en dus doel werkt, dan ben je daar niet op je plaats. Zelf werk ik met je op het niveau van overtuigingen, identiteit en systeem. Voor vaardigheden- en gedragscoaching verwijs ik je door naar een collega.

Persoonlijke klik en uitdagend

Iedere coach heeft een persoonlijke stijl en de klik met je coach is belangrijk. En voor welke categorie je ook kiest: een goede coach spiegelt je in die stukken van jezelf waar je eigenlijk geen trek in hebt; daagt je uit op precies die vlakken waar jij het lastig mee hebt. Een echt goede coach geeft je niet wat je wilt maar wat je nodig hebt.